Wat veganisme mij heeft opgeleverd tot nu toe

Wanneer iemand het heeft over de voordelen die hij/zij heeft ondervonden dankzij veganisme, gaat het steeds over fysieke veranderingen. Vandaag vertel ik je 3 psychologische veranderingen die ik ervaren heb na 1,5 veganist te zijn.

Ik heb fantastische mensen leren kennen

Toen ik overschakelde naar een plantaardig dieet, had dat niet alleen fysieke gevolgen, maar ook mentale gevolgen. Mijn persoonlijkheid is geleidelijk veranderd sinds mijn switch. Voorheen liet ik me wel eens gaan in van die (onschuldige) roddeltjes, kickte ik op drama en wou ik van alles op de hoogte zijn wat er zich voordeed in de ‘sociale kringen’. Soms nam dat zelfs de overhand in mijn gehele persoonlijkheid. Ik ben dan ook heel blij dat dat niet langer het geval is. Het tegenovergestelde is nu zelfs waar: ik nam me voor enkel nog positief te spreken over anderen, mij zo ver mogelijk te verwijderen van eventuele drama én mij te richten op mezelf in plaats van op anderen. Ik vind mezelf nu veel oprechter, vriendelijker en meer dankbaar. 

Ik leerde mezelf eindelijk kennen en mijn ware persoonlijkheid kwam daardoor naar boven. Je straalt uit wat je voelt en op die manier trek je mensen aan met gelijkaardige interesses, emoties en dromen. Ik vond de groep ‘Vegan Teens of Belgium’ en trad aanvankelijk toe om vragen te kunnen stellen over voeding en ervaringen waar ik moeite mee had. Ik sprak elke dag met de mensen van de groep en zo vormde er zich stilaan een band tussen ons allen. Enkele privé-gesprekken en Instagram-comments later had ik eindelijk de moed om met ze af te spreken. Waarom had ik dat niet eerder gedaan?! Stuk voor stuk geweldige mensen, waar ik het heel erg goed mee kan vinden. We hebben zo veel gemeen met mekaar, meer dan gewoon ons plantaardig dieet. Het klikte meteen en ik ben zeker dat ik vrienden voor het leven heb gevonden.

Ik neem niet langer deel aan het veroorzaken van dierenleed 

Hoewel ik mijn hele leven een grote dierenvriend ben geweest, kwam het nooit in me op om vegetariër/veganist te worden. Ik had geen kritiek op die levensstijl, maar ik dacht altijd ‘Ik kan in mijn eentje toch niets veranderen aan het dierenleed’. Ik geloofde niet in mijn eigen kracht en impact die ik zou kunnen hebben op andere mensen. Van die gedachte ben ik afgestapt. Mijn handelingen maken wél uit. Mijn geld maakt wél een verschil. Ik koop nu al meer dan 1,5 jaar geen vlees, dat heeft toch gezorgd voor een mini mini mini verschil in de opbrengst van de vleesindustrie. Dat minuscuul verschil gaat inderdaad de industrie niet tegenhouden, MAAR ik ben niet de enige veganist. Er zijn duizenden in België alleen al en het aantal blijft dagelijks groeien. Al die mensen zijn gestopt met hun geld te geven aan dierlijke producten en al die kleine sommetjes zorgen voor een grote som. Het heeft dus wél een impact. Er komen meer en meer vleesvervangers in de winkelrekken, meer en meer aandacht voor plantaardige voeding. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, maken we samen een groot verschil.

Jouw geld is je stem. Koop je vlees, dan geef je je geld aan het slachten van een koe, varken, kip etc. Koeienmelk? Dan geef je je geld aan het uitbuiten van koeien. Eieren? Dan geef je je geld aan het uitbuiten van kippen. Hoe je het ook draait of keert, jouw geld heeft een impact. 

Ik heb mezelf gevonden

Hoewel ik mezelf niet echt kende gedurende mijn tienerjaren, wist ik al die jaren toch wat mijn grote passies waren: dieren, gezond eten, fotografie, schrijven en natuur. Ja, ik kende mijn passies. Neen, ik deed er niets mee. Ik wist gewoon niet wat ik ermee moest doen. Dierenarts worden? Diëtiste worden? Fotograaf worden? Schrijfster worden? Archeoloog worden? Ze spraken me allemaal maar weinig aan. Ik liet het dan ook maar aan de kant liggen, ‘zorgen voor later’ noemde ik dat. 
Toen kwam veganisme in mijn leven en veranderde het allemaal. Plots kon ik al mijn passies combineren voor een goed en nuttig doel. Hoezo? Wel, dankzij mijn plantaardig dieet veroorzaak ik geen lijd aan mijn meest dierbare mede-aardbewoners: de dieren. Ik kan doormiddel van gezond, plantaardig eten mensen aan sporen beter om te gaan met de natuur. Dat doe ik doormiddel van fotografie en schrijven. Alles werkt samen en alles streeft naar een gemeenschappelijk doel. 
Wanneer ik dus zeg dat veganisme mijn passie is, bedoel ik zo veel meer dan gewoon mijn manier van eten. Het omvat alles waar ik van hou, alles waar ik gelukkig van word. 

Aangezien mijn getetter voor een redelijk lange blogpost gezorgd heeft, ga ik deel één hier afsluiten. Deel twee komt er binnenkort aan!

Veel liefs,

Basimella Sofie Senden Sofie Senden

 

2 Comments Wat veganisme mij heeft opgeleverd tot nu toe

 1. Lindsay Vranken 8 maart 2017 at 14:25

  Ik volg nu al een tijdje u YouTube kanaal en met de dag meer en meer is het heel inspirerend , ik overweeg om zelf ook veganist te worden al verklaren veel mensen mij er gek in. Vind het echt top gedaan!

  Reply
  1. Sofie Senden 8 maart 2017 at 14:37

   Oh, echt ZO fijn om dit te lezen! Dankje, daar doe ik het voor Op het begin verklaarden ze mij ook voor gek, niets van aantrekken! Dat komt gewoon omdat het nog niet echt geaccepteerd wordt in onze samenleving. Mensen van mijn omgeving aanvaarden mij nu gelijk ik ben, dus na verloop van tijd gaat dat allemaal beter Ik heb wel gezien dat jij een baby hebt (zoooo cute trouwens!), dus ALS je overstapt naar een plantaardig dieet en je haar nog borstvoeding geeft, zorg er dan zeker voor dat je voldoende binnenkrijgt voor jezelf maar zeker ook voor haar! Gewoon een tip Bedankt voor je lieve reactie!❤️

   Reply

Geef een reactie

Loading Facebook Comments ...