Waarom veganisten ‘nee’ zeggen tegen: Eieren

Een paar weken geleden schreef ik een blogpost over waarom veganisten geen koeienmelk drinken. Die blogpost vind je hier. Veel mensen leken verbaasd door wat ik allemaal vertelde. Ze wisten niet wat er zich afspeelde binnen de melkindustrie. Door dergelijke blogposts te schrijven kan ik ogen openen, dus hier is de volgende!

Waarom eten veganisten eigenlijk geen eieren? Een kip voelt toch geen pijn als wij haar ei opeten?
Die denkwijze begrijp ik meer dan 100%. Zelf snapte ik ook niet waarom een ei niet thuishoort in een veganistisch dieet. Dat was totdat ik er research over deed. In deze blogpost leg ik je uit waarom ik ervoor kies geen eieren te eten. 

Wat is een ei?

Ik hoor het je al denken: “Wat een rare vraag is dat? Iedereen weet toch wat een ei is?”. Inderdaad, iedereen weet hoe een ei eruit ziet en hoe het smaakt maar weinig mensen weten wat de echte definitie is van een ei. In ons hoofd is het gewoon het zoveelste voedingsmiddel. Eentje dat we ’s morgens bakken in de pan met wat spek. Eentje dat we gebruiken bij het bakken van een cake.
Maar wat is dat nu eigenlijk écht? Je kunt het vergelijken met de eicel van een vrouw. Een ei bevat een dooier, ook wel eigeel genoemd, waaruit een kuikentje kan ontstaan. De dooier is niets dan een eicel. Het eiwit dient als bescherming tegen uitdroging en zorgt ervoor dat het eigeel niet stuk gaat door de schaal. Net zoals een vrouw vruchtwater heeft, heeft een kip dat ook.

Waarom leggen kippen eieren?

Je denkt misschien dat kippen elke dag een voorwerp ten grote van hun hoofd uit hun achterste laten komen voor jouw ontbijt ’s morgens, maar dat is niet hoe het werkt. Een kippenei heeft hetzelfde doel als elk ander ei ter wereld: de volgende generatie grootbrengen. 
Bij voortplanting heb je verschillende strategieën. Zoogdieren laten de baby groeien in hun eigen lichaam, totdat het geboren wordt en moet beginnen zogen. Bij reptielen, amfibieën, vissen en gevogelte is dat anders. Zij leggen eieren en laten de nakomelingen dus niet in zich groeien.
Zij hebben dan weer 2 verschillende manieren om eieren te leggen. Vissen leggen bijvoorbeeld honderden eitjes en laten die aan hun lot over. Voor elk afzonderlijk eitje is er een kleine overlevingskans, aangezien ze weerloos zijn en makkelijk opgegeten kunnen worden door prooien. Voor de gehele generatie is de overlevingskans echter groot, omdat er van die honderden eitjes hoogstwaarschijnlijk een paar het zullen redden. In tegenstelling tot vissen, leggen kippen een hoop minder eieren. Zij kiezen voor de andere manier: een klein aantal eieren voorzien van de grootste zorg. Ze vormen een nest van een 10-tal eieren en broeden die dan uit gedurende zo’n 3 weken. De kip verlaat nauwelijks het nest om te eten of drinken. 

vegan veganisten ei eieren

Als ik scharreleieren koop, veroorzaak ik toch geen leed?

Fout. De condities waarin scharrelkippen leven, worden enkel als positief gezien omdat ze vergeleken worden met het leven van kippen in kooien. Hieronder leg ik je uit welke soorten eieren er beschikbaar zijn in de winkel:
Eieren van kooi-kippen: Elke kip heeft een A4 formulier aan ruimte ter beschikking in een kramme kooi. Hun eieren worden meestal niet gebruikt om verkocht te worden als product op zich, maar als  bijproduct. Ze worden verwerkt in koekjes, mayonnaise en andere producten.
Eieren van scharrelkippen: De meest aangekochte eieren zijn eieren van scharrelkippen. Een vierkante meter grond wordt verdeeld over zo’n 8 kippen. De kippen bevinden zich in een grote stal waarin ze vrij kunnen rondlopen. Ze kunnen echter geen buitenlucht inademen.
Eieren van kippen met vrije uitloop: Deze kippen bevinden zich ook in een scharrelstal, maar hebben de mogelijkheid om overdag naar buiten te gaan.
Eieren van biologische kippen: Deze kippen verschillen amper van kippen met vrije uitloop. Het enige verschil is dat deze kippen biologisch voer krijgen.

Hoewel al deze laatste 3 systemen diervriendelijker zijn dan het systeem van kippen in kooien, wil niet zeggen dat deze levenswijze ideaal is voor kippen. Bovendien wordt bij bijna al deze dieren de snavel onverdoofd afgebrand om te voorkomen dat ze mekaar pikken. Mannelijke kuikens worden kort na de geboorte meteen vergast, vermalen of met de massa in een plastic zak gegooid tot ze bezwijken onder het gewicht van de andere kuikens. Hanen leggen immers geen eieren en zijn dus niet winstgevend voor de industrie. Koop je eieren uit de winkel, dan geef je automatisch je geld aan het vermoorden van 15 miljoen kuikentjes per jaar. Een artikel daarover vind je hier terug.

vegan veganisten ei eieren
Mijn eigen kippen in onze tuin.

Wil je toch eieren kopen uit de winkel, koop dan eieren van biologische kippen. Van alle industriekippen lijden zij het ‘beste’ leven (vergeleken met kooi-kippen). Je kunt deze eieren herkennen door de verpakking of door de code op het ei die start met ‘0’. Ken je iemand uit jouw omgeving die thuis kippen heeft en er goed voor zorgt, koop dan je eieren bij die persoon. Je kan natuurlijk ook zelf kippen aanschaffen. Zorg er dan wel goed voor.

Op leeftijd van amper één jaar worden de kippen afgedankt.

Nadat de kippen een jaar hebben doorgebracht in legbatterijen, neemt hun productie af. De industrie wil dan niets meer te maken hebben met deze kippen en schakelt nieuwe, jongere kippen in. Ze worden verkocht aan de vleesindustrie voor minder dan €0,20. Dat is de dank die ze krijgen voor de 300 eieren die ze gelegd hebben. Ze werden gebruikt als legmachines en zodra ze niet meer winstgevend zijn, worden ze zo snel mogelijk vermoord zodat ze nog iets aan hun lichaam kunnen verdienen. En neen, ‘humaan’ slachten bestaat niet. Slachten is slachten. Geen enkel dier wilt vrijwillig zijn leven opgeven voor jouw smaakpapillen.

Bovenstaande foto’s zijn afkomstig van een bedrijf dat zich specialiseert in het vangen en laden van kippen die getransporteerd worden naar het slachthuis. Op hun website omschrijven ze hun werkwijze zo: “Wij vermijden een verminderde productkwaliteit en garanderen het welzijn van de vleeskuikens.” Als ik deze zin lees, valt me meteen op hoe ze een kip materialiseren. Ze spreken over een ‘product’. Een kip is bij mijn weten geen product, maar een dier. Een levend wezen. Ik vraag me verder ook af hoe je tegelijkertijd aan het welzijn van een dier kunt denken én het naar een slachthuis brengen. Volgens mij zijn dit 2 zéér tegenstrijdige zaken.

 De foto’s zijn duidelijk van slechte kwaliteit omdat ze ’s nachts genomen zijn. Wat mij is opgevallen de afgelopen jaren, is dat vooral ’s nachts vrachtwagens rondrijden met kippen voor slacht. Geregeld reed ik na middernacht nog naar huis en kwam véél meer van deze vrachtwagens tegen dan overdag. Volgens mij is dat om de mens een beetje te ‘besparen’ van het dierenleed. Wat we niet zien, is er zogezegd niet. Moesten we overdag telkens aan een stoplicht staan met een vrachtwagen vol kippen, dan zouden meer mensen beginnen nadenken. De industrie wil dit voorkomen en doet het transport dus vooral ’s nachts. Dit is natuurlijk mijn eigen observatie, maar op de website van dit specifiek bedrijf wordt eveneens vermeld dat de werken vooral ’s nachts worden uitgevoerd.

Je hebt de mogelijkheid om ook deze kippen te redden van slacht. Heb je interesse in het adopteren van afgedankte legkippen? Neem dan een kijkje op deze pagina. Ik heb dit ook gedaan! In onderstaand filmpje kun je zien hoe dat verliep:

Onthoud dat jouw geld jouw stem is. Kies verstandig en weet waaraan je je geld geeft. Je denkt misschien dat jouw enkele bijdrage geen verschil maakt, maar die gedachte is fout. Elke stem is belangrijk en als mensen zich verenigen is er veel mogelijk. Steun geen dierenleed. Steun dieren. 
Dieren zijn geen objecten die je kunt gebruiken voor je eigen hebzucht en verlangen naar geld.
Minder ego, meer eco.

Vond je dit artikel nuttig? Deel ‘em dan met je vrienden. Hoe meer mensen zich bewust zijn van dit soort dingen, hoe sneller we voor verandering kunnen zorgen.

Mocht je nog vragen hebben, dan mag je altijd een reactie achterlaten of mij contacteren via Instagram/Facebook.

Basimella Sofie Senden Sofie Senden
Hier kun je mij vinden:
Mijn Instagram account
Mijn YouTube kanaal
Mijn Facebook pagina

 

8 Comments Waarom veganisten ‘nee’ zeggen tegen: Eieren

 1. Anoniem 4 september 2016 at 13:05

  groot gelijk

  Reply
 2. valeriedekempe 4 september 2016 at 18:26

  Fijn artikel. Doe zo voort 🙂
  Ik mis alleen een beetje het stukje waarom je ook geen eieren van je eigen kippen zou moeten eten.

  Reply
  1. Sofie Senden 4 september 2016 at 18:29

   Dankjewel!
   Ik wou niet dat het artikel overkwam alsof ik mensen iets verbied, vandaar dat ik niet alles uitsluit maar gewoon de beste optie aanhaal indien ze tóch eieren willen eten. Ik had het er inderdaad in moeten verwerken, goede tip! Misschien in een volgende post?

   Reply
  2. chantal 4 september 2016 at 19:30

   Wij u mij vertellen waarom je best ook geen eieren eet van eigen kippen?

   Reply
   1. Sofie Senden 4 september 2016 at 19:34

    Goh, dat is volgens mij weer een heel artikel op zich maar in het kort kan ik het ook proberen zo goed mogelijk uit te leggen! Bij veganisme draait het er gewoon om dat we niet geloven in het materialiseren/gebruiken van dieren voor onze eigen wensen. Daarnaast zijn eieren ook gewoon heel voedzaam voor kippen zelf. Een kip verliest veel kalk en andere vitaminen wanneer ze een ei legt, en door zelf het ei te eten krijgt ze die stoffen snel weer binnen. Daarbij komt ook dat eieren helemaal niet zo gezond zijn. Ze bevatten veel cholesterol en zijn totaal niet noodzakelijk voor een gezond dieet. Dat zijn de 3 belangrijkste puntjes. Kort uitgelegd maar hopelijk begrijp je het een beetje? Het zal vast duidelijker worden in een volgend artikel 🙂

    Reply
 3. justaxelle 6 september 2016 at 21:21

  Wauw wat een artikel! Zelf koop ik nooit eitjes in de winkel, maar hebben al jaren kippen in de tuin. Veel fijner om onze ‘eigen’ eitjes te eten. Al snap ik wel dat je dat ook liever niet eet 🙂

  Reply
  1. Sofie Senden 6 september 2016 at 21:41

   Oh dankjewel Axelle? En alles is beter dan eitjes van de winkel kopen?

   Reply
 4. Cindy 10 november 2017 at 18:11

  Als ik het goed heb begrepen is een onbevrucht ei gelijk aan de menstruatie van een vrouw? Zou dat dan betekenen dat als ik een kip in de tuin zou houden met veel vrijheid en liefde dat ik haar eieren gerust kan eten? Zonder dat mijn kip eraan lijd?

  Ik vraag me dit al een tijdje af maar kan nergens een duidelijk antwoord vinden.

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Reply

Geef een reactie

Loading Facebook Comments ...