Waarom veganisten ‘nee’ zeggen tegen: zuivelproducten

Wanneer iemand verneemt dat ik geen vlees of vis eet, vinden ze mij raar. Maar wanneer ze dan horen dat ik ook geen koeienmelk drink, geen kaas, yoghurt, boter, honing of eieren eet vinden ze mij extreem en absurd. Ze lijken niet te begrijpen waarom ik daarvoor kies. Nu, ik neem het ze niet kwalijk, want een jaar geleden zou ik hetzelfde gedacht hebben. Ik werd opgevoed met die producten en wist dus niet dat er alternatieven waren, die een mindere impact hebben op de dieren en onze planeet. Er bestaan nog zoveel andere soorten melk: sojamelk, havermelk, kokosmelk, hennepmelk, amandelmelk, rijstemelk en hazelnootmelk. Ook bestaan er plantaardige yoghurts, kazen en boters. Er is zo veel keuze, waarom kiezen we dan de slechtste?

Drink jij melk om gezondheidsredenen of uit gewoonte? In mijn geval was het uit gewoonte. Wanneer ik een kom cornflakes overgoot met melk, was dat niet omdat ik dacht ‘tijd voor mijn dagelijkse dosis calcium’. Ik ben zeker dat voor velen, of tenminste sommigen onder jullie, hetzelfde geldt.

Deze maand ben ik één jaar veganist en na er 365 dagen mee bezig te zijn geweest, heb ik een aantal dingen geleerd die ik graag met iedereen wil delen. Vandaar dat ik een nieuwe reeks introduceer op deze blog. Ik ga jullie zo goed mogelijk proberen uit te leggen waarom ik kies voor deze levensstijl. Hopelijk opent het de ogen van sommigen onder jullie, net zoals dat bij mij gebeurde.
Als eerste in de reeks gaan we het hebben over koeienmelk (en alle producten die hieruit voortkomen). Hieronder vind je mijn uitleg, tips en bedenkingen!

“Wij moeten een koe melken om te voorkomen dat haar uier opzwelt en pijn doet.”

Dit is één van de grootste misvattingen die mensen hebben. We denken dat elke koe melk produceert en dat ze een té zware uier zou krijgen zonder onze tussenkomst. Maar niets is minder waar. Een koe produceert pas melk als er een kalf geboren is, net zoals elk ander zoogdier op aarde (inclusief de mens). Wanneer datzelfde kalfje volgroeid is, stopt de melkproductie (net zoals bij ons). 
Als we nu even logisch nadenken, komen we bij de volgende vraag: “Hoe kan het dan dat de koeien op boerderijen zoveel melk produceren?”
Het zit zo. Koeien worden bijna elk jaar kunstmatig zwanger gemaakt. Het is eerder zeldzaam dat een koe in de melkindustrie op natuurlijke wijze zwanger geraakt, omdat boerderijen zelden mannelijke dieren houden. Die zijn namelijk bestemd voor de vleesindustrie, aangezien ze geen melk opleveren.
13617514_10208421351884131_1939057400_n

Wat gebeurt er dan alvorens de melk in de supermarkt belandt?

Ik had altijd een verkeerd beeld over dit proces. In mijn hoofd liepen de koeien allemaal gelukkig in een grote wei en waren ze blij als ze gemolken werden. Dat was volgens mijn gedachten de ‘natuurlijke’ gang van zaken. Ik had geen idee dat een koe enkel melk aanmaakt gedurende een paar maanden, voor haar kalf. Maar de realiteit is helemaal anders en minder natuurlijk.
Het is moeilijk te geloven, maar op deze manier verkrijgen we écht koeienmelk:
De koe wordt door de boer kunstmatig zwanger gemaakt. De zwangerschap zal 9 maanden duren. Wanneer het kalfje eindelijk geboren wordt, zal het welgeteld enkele dagen mogen zogen aan de uiers van de koe. Daarna wordt het kalf weggehaald en in een aparte kooi ondergebracht. Vanaf dan komt de mens tussen en zal de koe 2 maal per dag gemolken worden. Het kalfje krijgt kunstmelk. Wij ontnemen het kalfje dus het recht op zijn eigen melk. Het kalf verblijft in een kleine kooi zodat het weinig bewegingsruimte heeft en snel groeit. Op die manier zal ook het kalfje snel in de melkindustrie terechtkomen (indien het een vrouwtje is) of in de vleesindustrie (indien het een mannetje is).Drie-CalfOTels-webDe melkproductie van de koe zal na enkele maanden stoppen (rond de tijd dat het kalfje normaal gezien volgroeid zou zijn). De boeren ‘gunnen’ de koe dan 1-2 maanden rust, waarna ze haar opnieuw kunstmatig zwanger maken. Dan begint het hele proces opnieuw totdat de koe na enkele jaren ‘op’ is en geen optimale melkproductie meer heeft. Ze wordt als dank naar het slachthuis gestuurd op leeftijd van 5-6 jaar, terwijl ze op natuurlijke wijze pas op 20 jarige leeftijd te sterven zou komen.

Vaak horen we ook de term ‘gepasteuriseerde melk’. Al eens afgevraagd wat dit precies betekent? Pasteuriseren houdt in dat men de melk gaat verhitten om de schadelijke bacteriën te doden. Welke bacteriën? We hebben het over eventuele resten uitwerpselen, bloed en pus die terecht zijn gekomen in de melk tijdens het melken. 

Indien wij als mensen de koe dus niet herhaaldelijk zwanger maken en haar kalf wegnemen, is er geen enkele reden om een koe te melken. De natuur werkt perfect op zichzelf, ook zonder onze (overbodige) tussenkomst. Onze maatschappij is echter zo gesteld op geld, dat het ons niet uitmaakt wie we hiermee schade toebrengen. Hoe zijn we aan het idee gekomen dat wij het recht hebben om een moeder van haar kind te scheiden? Een koe voelt precies dezelfde gevoelens voor haar kind als de mens.

Zelf wist ik ook niet dat dit het geval was. Ik stelde mezelf nooit vragen over waar de melk in mijn glas eigenlijk vandaan kwam. “Wat gaat eraan vooraf?”, is een vraag die we ons vaker zouden moeten stellen.

1004162768,width=280,height=280

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Koemelk
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kunstmatige_inseminatie
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pasteuriseren
http://melkjekanzonder.nl/de-melkfeiten/melkdierenleed/
http://www.zuivelnl.org/wp-content/uploads/2014/11/Zuivel-in-cijfers-2013.pdf
http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/2012/8/Het-kan-11000-kilo-biologische-melk-per-koe-1056638W/

“Melk is goed voor elk. We hebben calcium nodig.”

De gedachte dat koeienmelk goed is voor ons, werd jaren geleden de wereld ingestuurd en is ondertussen de norm geworden. Het is ook lang niet de enige bron van calcium die er bestaat. Groenten zijn een veel betere bron van calcium. Waarom? Omdat plantaardige voeding naast calcium ook vele andere belangrijke voedingsstoffen bezit, die belangrijk zijn voor het tegengaan van bot-verzwakking (osteoporose). Dat is bij dierlijke voeding (zuivelproducten) niet het geval. Leg deze groenten volgende keer in je winkelkar: spinazie, radijs, broccoli, selder en andere groene koolsoorten.
Als we het over calcium hebben, moeten we het ook hebben over vitamine D. Zonder die laatstgenoemde kan calcium niet worden opgenomen. Vitamine D verkrijg je doordat het lichaam zonlicht absorbeert. Zoek dus het strand of een leuk terrasje op en laat het absorberen beginnen! 

Wist je dat?!

Een te hoge calciumwaarde in het lichaam zorgt voor een verzwakking van de botten. Klinkt raar, toch? Wel, lees even dit en dan snap je het meteen:
Onze botten bestaan uit calcium en collageen. Calcium zorgt voor de hardheid, terwijl collageen zorgt voor de flexibiliteit. Een te veel aan collageen zorgt ervoor dat botten té flexibel zijn, waardoor ze buigen. Ons hele lichaam zou in mekaar zakken. Aan de andere kant zorgt een te veel aan calcium er juist voor dat de botten té hard worden en gaan verbrokkelen, waardoor ze sneller breken. De verhouding calcium-collageen moet dus juist zijn voor een goede werking van onze botten.

Conclusie? Een dieet dat zeer rijk is aan calcium zal niet automatisch zorgen voor gezonde botten. Het gaat om de combinatie van de juiste vitaminen. Kies dus voor groenten in plaats van zuivel om gips te voorkomen!
Calcium moet, melk niet.

Bron: https://www.iofbonehealth.org/facts-statistics
https://www.salusi.nl/osteoporose-voeding-calcium-goed-slecht/

Wat is lactose intolerantie?

Lactose wordt ook wel ‘melksuiker’ genoemd, omdat het een suiker is die gevonden wordt in melk en andere zuivel producten. Net zoals elke andere voedingsstof, dient lactose verteerd te worden door ons lichaam. Hiervoor maken we gebruik van een enzym dat zich in de darmen bevindt. We noemen het lactase. Wanneer ons lichaam echter te weinig lactase produceert om de lactose af te breken, ontstaan er darmklachten. Vanaf dat moment spreken we van lactose-intolerantie. Symptomen hiervan kunnen zijn: krampen, buikpijn, winderigheid en hevig ‘gerommel’ in de darmen.
Een mens is immers geen koe. Het is allemaal zo logisch, maar we weigeren het in te zien.

Wist je dat?!

Baby’s maken veel lactase aan omdat zij de lactose in moedermelk dienen af te breken (logisch want dit is maandenlang hun enige voedingsbron). Naarmate ze ouder worden, neemt de hoeveelheid lactase af totdat ze een punt bereiken waar ze haast niets meer ervan aanmaken. Dit komt omdat ons lichaam geen lactose nodig heeft na de zoogtijd. Bijna elke volwassen mens zal dus vanzelf lactose-intolerant worden. Veel mensen gebruiken echter van bij de eerste levensjaren toch melkproducten en dus leert het lichaam hiermee om te gaan. De mens is trouwens dé uitzondering op aarde die zelfs na de zoogtijd toch nog melk drinkt. Je zal geen enkel ander dier op aarde vinden dat dit doet. Je beseft het dus misschien niet, maar het kan zijn dat ook jij lactose-intolerant bent. Bij de ene zijn de symptomen heviger dan bij de andere.

21940af717894fa4bac2a0355243d693
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lactose-intolerantie
http://www.minusl.nl/lactose-intolerantie/wie.html
http://www.nationalgeographic.nl/artikel/wie-verdraagt-melk

Kies voor deze alternatieven:

Dit moet je onthouden:

 • Wij zijn het énige zoogdier op aarde dat melk drinkt van een ander zoogdier.
 • Kalfjes worden weggenomen van hun moeder zodat wij de melk kunnen stelen.
 • Ons lichaam is niet gemaakt om lactose op te nemen na de zoogtijd.
 • Er zijn plantaardige alternatieven voor zowel melk, kaas, yoghurt én boter.
 • Calcium uit groenten is beter dan calcium uit zuivel.
 • Koeien worden elk jaar opnieuw kunstmatig zwanger gemaakt voor melkproductie.
 • We hebben enkel melk nodig van onze eigen moeder.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust 🙂
Heb je ooit al plantaardige alternatieven geprobeerd?

Basimella Sofie SendenSofie Senden

Hier kun je mij vinden:
Mijn Instagram profiel
Mijn YouTube kanaal
Mijn Facebook pagina

9 Comments Waarom veganisten ‘nee’ zeggen tegen: zuivelproducten

 1. Louise De Bast 7 juli 2016 at 11:27

  Kei goeie post & proficiat met uw 1 jaar vegan! Ikzelf ben niet vegan maar lust gewoon niet graag melk dus ik neem altijd de rijstmelk van Rice Dream! 😀 xxx Louise

  Reply
  1. Sofie Senden 7 juli 2016 at 11:55

   Oh super lief Louise!? sta toevallig net bij Sleepy dus ik zie uw gezicht terwijl ik uw reactie lees hahaha, dankuwel?

   Reply
 2. Naomi 28 juli 2016 at 17:09

  Je weet niet hoe blij ik werd van deze blogpost. Eindelijk iemand – ik sukkelde er zelf ook lang mee – die in mensentaal weet uit te leggen waarom dierlijke melk op gelijke hoogte met vleesconsumptie staat. Ik heb je blogpost ook al naar enkele andere mensen doorgestuurd. Omdat het goed geshreven is! En omdat ik het niet beter kan verwoorden. x

  Reply
  1. Sofie Senden 28 juli 2016 at 17:13

   Oh wow, dit is zó lief!? Echt waar, dikke merci. Het is inderdaad op veel plaatsen heel ingewikkeld uitgelegd, vandaar dat ik een paar dagen mijn hoofd gebroken heb om mensen zinnen te maken :p Doet echt deugd om dan zo’n reactie te krijgen.. Daar doe ik het uiteindelijk voor! Ben blij dat je er iets aan hebt, hopelijk kunnen we samen the message verspreiden! X

   Reply
   1. Naomi 28 juli 2016 at 17:20

    Ik ben het type dat niemand zal verbieden van dieren/dierlijk te eten. Maar ik schuif hen wel zo nu en dan een goed artikel onder de neus, in de hoop dat ze zelf hun ogen openen ervoor. Let’s hope dat het werkt! ?? x

    Reply
    1. Sofie Senden 28 juli 2016 at 17:21

     Neen precies, zo ben ik ook! Ik hou niet van die artikels waar ze van die harde taal gebruiken ofzo, liever op een rustige manier :p Ze moeten toch zelf de klik maken uiteindelijk! X

     Reply
 3. Pascale 8 oktober 2017 at 21:44

  Dankje voor deze heldere taal! Dit had ik nodig om de ‘verslapping’ in mijn vegan lifestyle (sinds een maand of twee) terug kracht bij te zetten. Ik vroeg me al heel de tijd af waarom eieren enz niet kunnen. Nu ik het zo lees ga ik er helemaal voor. Allereerst voor het dierenleed en ten 2e voor mijn gezondheid 🙂
  Thanks a mil!!

  Reply
 4. Rani Van Avondt 22 oktober 2017 at 21:24

  Na lang je youtube video’s te kijken nu ook op je blog terecht gekomen! Super leuk dat ik door dit te lezen eindelijk beter ga kunnen uitleggen wat er juist specifiek zo slecht is!!
  Je bent echt een inspirerend persoon!

  Reply
 5. Arno VDB 14 december 2017 at 23:51

  Zeer goede blog
  Ik gebruik zelf amandelmelk en soja yoghurt natuur
  En van welk merk haal je de vegan kaas ?
  Ikzelf ben sinds een paar maanden ook vegetariër

  Reply

Geef een reactie

Loading Facebook Comments ...